* Required field
We protect your privacy and share your personal information with third parties only to make this service possible. For more information read our Privacy Policy.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera

By Posted on 0 4 m read 16 views

Z

estien jaar geleden kocht ik mijn eerste digitale camera, een Canon. Wat was ik gelukkig! Tien jaar geleden kocht ik mijn eerste spiegelreflexcamera, een Canon EOS 60D. Ik deed mijn eerste betaalde opdrachten en had de smaak te pakken. Zes jaar later kocht ik mijn Canon EOS 5D Mark IV. Vorig jaar ging ik toch overstag. Ik ruilde mijn eerste spiegelreflexcamera in voor een systeemcamera, een Canon EOS R6. Op internet worden veel vragen gesteld over de spiegelreflexcamera of systeemcamera. Daarom schrijf ik deze blog. Een jaar geleden schreef ik al een review over de Canon EOS R6. Op dat moment kwam ik erachter dat ik toch liever fotografeerde met mijn Canon EOS 5D Mark IV. Vandaag leg ik je in uit waarom ik kies voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera.

De verschillen Spiegelreflexcamera of systeemcamera

Weet jij wat nu echt de verschillen zijn tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera? Het grootste verschil zit hem in de spiegel. Je hoort het al aan de naam. Een spiegelreflexcamera heeft een spiegelsysteem en een systeemcamera heeft dat niet. De spiegelreflexcamera heeft een zoeker waarmee je via een spiegelsysteem in de camera door de lens naar je object kijkt. Wist je dat? Nog een verschil is dat je bij een systeemcamera op je scherm of in de elektronische zoeker naar je object kijkt. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen te noemen. Dit zorgt ervoor waarom je voor de één of voor de ander kiest. Omdat ik ze beide heb en ze veel gebruik zal ik de voor- en nadelen naast elkaar zetten. Dit zijn één van de dingen die je zal helpen met het maken van een goede keuze.

Spiegelreflexcamera in het kort

Bij een spiegelreflexcamera kijk je door de lens naar het onderwerp. Hierbij komt het licht binnen door de lens, waarbij het weerkaatst op de spiegel. Het spiegelmechanisme zorgt er dan weer voor dat het licht van de cameralens reflecteert naar de optische zoeker. Dit is het beeld wat de fotograaf ziet.

De belangrijkste voor- en nadelen van de spiegelreflexcamera

Als eerste en grootste verschil fotografeer je via de spiegel. Je kijkt naar je object of onderwerp. De camera beschikt over een optische zoeker zonder vertraging. Nog een belangrijk pluspunt is de sensor, deze is vrijwel stofvrij. Het vierde punt is de hoge beeldkwaliteit. Iets wat ik heel fijn vind, is dat de camera een snelle autofocus heeft.

Een andere benaming voor de spiegelreflexcamera is ook wel DSLR-camera (Digital Single Lens Reflex). Misschien vraag je je af wat de nadelen van de camera zijn. Zo kan het een nadeel zijn dat de body vrij zwaar is. Maar hierdoor heeft de camera wel een goede stabiliteit. Een spiegelreflexcamera is aan de grote kant. Dit zorgt ervoor dat je de camera makkelijk vast kunt houden. Nog een nadeel vind ik dat de camera slijtage gevoelig bij veelvuldig gebruik.

Spiegelreflexcamera of systeemcamera Systeemcamera in het kort

Bij een systeemcamera kijk je door de lens of op het scherm naar het onderwerp. Je kijkt dus via een digitaal beeld. Omdat de systeemcamera geen spiegel heeft valt het licht direct op de sensor. Het scherm aan de achterkant of de elektronische zoeker laat het door de sensor geregistreerde beeld zien aan de fotograaf.

De belangrijkste voor- en nadelen van de systeemcamera

Via de digitale zoeker of via het scherm heb je een duidelijk beeld. Anders dan de body van een spiegelreflexcamera is bijvoorbeeld dat de body van een systeemcamera een stuk compacter is. Wat ik fijn vind is dat de camerabody ook lichter is van gewicht. De scherptediepte is zichtbaar in de zoeker. Een groot voordeel is dat je geluidloos kunt fotograferen door de stille sluiter. De onderdelen van een systeemcamera zijn minder slijtagegevoelig. Ook heeft hij  een snelle autofocus.

Maar er zijn ook een aantal nadelen te ontdekken bij een systeemcamera. Een nadeel is wel dat er sneller stof op de sensor komt dan bij een DSLR-camera. De body mag dan wel een stuk lichter zijn in gewicht dan een DSLR-camera maar de lenzen (objectieven) zijn vaak een stuk zwaarder. Omdat de camera een stuk nieuwer is, zijn er minder accessoires beschikbaar maar dat zal in de toekomst wel veranderen. Een groot nadeel is de prijs van de objectieven. Deze zijn een stuk duurder dan voor de DSLR-camera.

Conclusie

Eigenlijk is er geen goed of fout. Je kunt kiezen voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Het is wat je zelf prettiger vindt. Ook al is de systeemcamera misschien de toekomst blijft de spiegelreflexcamera voor veel fotografen toch de voorkeur. Wat heeft jouw voorkeur? Een spiegelreflexcamera of systeemcamera? En waarom kies je hiervoor?

Heb je na het lezen van mijn blog nog steeds twijfels of heb je vragen dan mag je die gerust aan me stellen. Stuur me dan een persoonlijk bericht. Ook vind ik het leuk als je reactie achterlaat onder mijn blog. Ik hoor graag jouw mening.

Liefs,

Share this article

No Comments Yet.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *